-->

5 saker vi måste sluta med år 2023 i rekrytering

”Att bygga relationer handlar inte längre bara om att springa efter kunden med plånboken, det handlar om att skapa långsiktiga relationer med kandidater i syfte att stärka ett varumärke.”

GOTT NYTT ÅR!

2023 och internet har redan exploderat i vilka trender som spås i år inom olika områden. Och självklart måste vi hoppa på det tåget och gör därför en lista på saker vi som rekryterare behöver ta ansvar för och SLUTA göra 2023 (helst tidigare, men nu är vi här). Och självklart är rekryteringsprocessen inte något alla rekryterare kan påverka. Ibland är vi bundna till policys och regler. Men om du kan påverka i din roll, ligger det i ditt ansvar att göra det i syfte att stärka kundens eller arbetsgivarens varumärke, öka träffsäkerheten och möta den rådande kandidatmarknad.

1. Du ber om personliga brev

Har du inte redan gjort det, då bör du sluta be om detta omedelbart. Varför? För att det har en väldigt låg validitet i bedömning av kandidater. Vad du ber om är ett tillfälle för kandidaten att sälja in sig själv vilket inte kommer säga hur de matchar till rollen eller utför själva arbetsuppgiften. Det innebär att den som kan skriva en säljande text, vinner tävlingen. Detta tar tid för kandidaten, försämrar kandidatupplevelsen och hjälper endast den subjektiva bedömningen i rekryteringen.

2. Du tror inte på personlighet- och logiktester

Jag förstår att det kan kännas tufft att bedömas på något som ligger utanför ens kontroll. Men att som rekryterare ”inte tro på tester” betyder att du hellre vill lägga all din tro på din egna magkänsla och den subjektiva bedömningen i rekrytering. Tyvärr finns det många rekryterare och arbetsgivare som använder tester helt fel. Men utgår vi ifrån att testers används på rätt sätt, är detta ett verktyg som hjälper oss att lyfta kandidater vi annars hade missat och även att skapa grund för en objektiv bedömning i rekryteringsprocessen.

3. Du har missat hur kandidatmarknaden fungerar 2023

Det finns ett visst maktförhållande i en intervjusammanhang. Den var mer påtaglig förr när vi kunde lägga ut en annons och få mängder med ansökningar. En intervju kunde då handla om att kandidaten skulle tävla om en position. Idag fungerar det inte så. Och om du får mängder med ansökningar, är det en självklarhet att kandidaterna sitter i andra processer och vill veta vad just DU har att erbjuda. Om du inte ger en god känsla till kandidaten i intervjusammanhang, kan hen helt enkelt välja att bara gå vidare till nästa intervju.”The tables has turned” med andra ord. Rekryterare som inte förstått det, kommer med största sannolikhet inte att nå ett lika lyckats resultat som en rekryterare som är med på noterna.

4.Du missar FORTFARANDE att återkoppla kandidater

Det eviga tjatet om rekryterare som inte återkopplar till kandidaterna, vi tycks aldrig komma ifrån denna. Kanske för att det helt enkelt finns för många rekryterare där ute som inte kan hantverket? Det finns helt enkelt inga ursäkter för att missa att ringa en kandidat och ge denne återkoppling på hur processen går. Genom denna miss, riskerar du att dra både ditt personliga varumärke och kundens/arbetsgivarens varumärke i botten genom dålig hantering i processen. Att bygga relationer handlar inte längre bara om att springa efter kunden med plånboken, det handlar om att skapa långsiktiga relationer med kandidater i syfte att stärka ett varumärke.

5. Du bokar in farfars-intervjuer

Jag förstår, det är er policy. Men vad tillför en farfarsintervju? Varför gör vi de? Hur kompetensbaserat är det? Många som jag ställer frågan till, ”varför gör ni farfars-intervjuer” har inget bra svar. De svar jag får är ”såhär gör vi”, ”såhär ser processen ut” eller ”XY vill vara med och träffa kandidaten”. Men det enda som händer är att rekryteringsprocessen blir längre , vi kommer längre ifrån en objektiv bedömning, det skadar kandidatupplevelsen då en kandidat med största sannolikhet sitter i andra processer och det fyller inget syfte. Vill chefens chef träffa kandidaten som ni ska anställa, boka in en fika vid signing istället. Gör det till en del av pre-boardingen eller hitta sätt som inte förlänger rekryteringsprocessen och skapar en sämre kandidatupplevelse.

Psst.. visste du att vi håller utbildningar inom kompetensbaserad intervjuteknik för chefer?

Kontakta mig på mine@we-source.se om du vill veta mer, jag heter Mine Alghazi Jacobson och jobbar med att skapa fler rättvisa rekryteringsprocesser hos kunder.